Hirvisuojat

- Suojauksen periaatteena on pitää latva ehjänä ja ohjata syönti sivuoksien kärkiin.

SUOJAT LEHTIPUILLE     - Lue lisää
Suojan paikallaan pysyminen perustuu verkon puristumiseen latvan ja varsinkin oksien ympärille. Suoja asennetaan siten, että sen sisään tulee latvan lisäksi ainakin edellisen vuosikasvun oksat. Tämä tukevoittaa suojan paikallaan pysymistä tuulisissa olosuhteissa huomattavasti. Verkkomainen rakenne takaa sen, että tuulivastus on mahdollisimman pieni ja tuuletus toimii aina. Tuuletuksen ansiosta kosteus ei pääse tiivistymään ja suoja ei aiheuta kosteus- eikä homevaurioita. Suojaa ei saa ottaa pois kasvuaikana, vaan suoja saa olla paikallaan eikä se häiritse taimen kasvua (hirvituhoriski on suurin kasvuaikana lehtipuilla). Suojaus aloitetaan taimen ollessa 100 - 120cm pitkä, jolloin taimi on riittävän tukeva kannattamaan suojan.

Suojan asennus
Asennusvaiheessa on latvan kärkeä suojeltava tarkoin. Pienikokoiset taimet (80-100 cm): Suoja vedetään toiseen käsivarteen ja samalla kädellä otetaan kiinni latvasta. Vapaalla kädellä vedetään suoja käsivarresta taimen päälle. Ensin vedetään hieman liian alas ja sitten nostetaan suojaa, jolloin ylimmät oksan pönkittävät suojaa ja antavat sille tukevuutta. Hento taimi (alle 80 cm) tarvitsee tukikepin.

Suurikokoiset taimet (120-180 cm): Otetaan vapaalla kädellä kiinni taimen latvasta ja vedetään suoja sekä käden, että taimen päälle. Ensin vedetään hieman liian alas ja sitten nostetaan suojaa, jolloin ylimmät oksan pönkittävät suojaa ja antavat sille tukevuutta.

Asennusta kovalla pakkasella tulisi välttää taimen suuren vaurioitumisvaaran takia.

SUOJAT MÄNNYILLE     - Lue lisää
Suojan paikallaan pysyminen latvassa perustuu neulaspaineeseen suojan sisäpinnalla joka pitää suojan paikallaan latvan yläosassa. Asennus suoritetaan latvaan leveämpi puoli ylöspäin, jolloin suojan kartio aukeaa samaan suuntaan oksien kanssa ja helpottaa täten suojan nostamista seuraavana vuonna. Normaalisti suoja nousee kevyesti uuteen latvaan, jolloin ylimmät oksat aina jäävät tukevoittamaan suojaa. Jos uuden vuosikasvun juureen kasvaa suuret oksat, voi suojaan tehdä viillon tuuletusaukon jatkeelle, jolloin suoja saadaan siirrettyä uuteen latvaan oksien ohi. Jos latvakasvannainen on hyvin pitkä, voi suojan sisään laittaa muutaman yläoksan jolloin suoja pysyy korkeammalla. Asennusnopeudet 2500 - 8000 kappaletta päivässä johtuen asentajasta ja maastosta.

Ensiasennuksessa tulee suojan sisään laittaa 1 - 2 ylintä oksaa, jotka tukevoittavat suojaa huomattavasti ja suoja pysyy paremmin paikallaan tuulisissakin olosuhteissa. Suojaus on aloitettava taimen ollessa 70 - 80cm korkea, jolloin taimen jäykkyys riittää kannattamaan suojaa.

Taimen latvasta saa näkyä 5-10 cm suojan päältä. Suoritetuissa kokeissa hirvet eivät vielä tällöin syöneet latvaa.

LATVUSSUOJA     - Lue lisää
Verkkomainen lieriö
Valmistettu EU:ssa
Korkeus 60 cm
Halkaisija 11 cm
Pakkauskoko 500 kpl/pkt
ja 8000 kpl/lava
Hajoamisaika 8-10 vuotta
Asennusnopeus 800- 1500 kpl/pv


TYVISUOJA     - Lue lisää
Karut maapohjat, lyhyet vuosikasvut
Pohjoisessa kaikki maalajit
Yksiosainen, kiinteä
100 % Suomalainen
Korkeus 17cm
Halkaisija 6 - 9 cm
Pakkauskoko 600kpl/ltk
ja 12000 kpl/lava
Hajoamisaika 4-6 vuotta


RUNKOSUOJA     - Lue lisää
Rehevät maalajit
Pitkät vuosikasvut
Yksiosainen, kiinteä
100 % Suomalainen
Korkeus 28cm
Halkaisija 5,5 - 9,5 cm
Pakkauskoko 480kpl/ltk
ja 9600 kpl/lava
Hajoamisaika 5-8 vuotta